Magnesiumrijke voeding zinvol bij COPD

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met de longaandoening COPD hebben baat bij de consumptie van magnesiumrijke voeding.

Bij de longziekte COPD hebt u last van vernauwing van de luchtwegen als gevolg van ontsteking en kunnen de longen ook beschadigd zijn. Hierdoor ontstaat vervolgens benauwdheid. Aan het onderzoek namen 61 personen met COPD deel. De proefpersonen vulden gedurende drie dagen een voedingsdagboek in. De inname van magnesium werd berekend en de deelnemers werden vervolgens onderscheiden op basis van een lage magnesiuminname (≤188 mg per dag) of een hogere inname van minimaal 188 mg per dag. Middels de ademhalingsvragenlijst van het St. George´s ziekenhuis (SGRQ) werd de mate van beperking bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten bepaald. Tevens werd de lichaamssamenstelling van de deelnemers gemeten.

COPD-patiënten met een adequate magnesiuminname scoorden significant lager op de totale SGRQ-score en afzonderlijke items dan personen met een lagere magnesiuminname. Een lagere SGRQ-score betekent dat de persoon minder beperking ervaart. Ook ging een hogere magnesiumconsumptie gepaard met een significante verbetering van het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals aankleden en boodschappen doen. Personen met een adequate magnesiuminname hadden een hogere BMI, spiermassa en kuitomvang, maar de verschillen waren niet significant ten opzichte van COPD-patiënten met een lagere magnesiumconsumptie.  

De consumptie van voeding rijk aan magnesium kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van personen met COPD. De huidige richtlijnen adviseren een dagelijkse inname van minimaal 300 mg voor volwassen vrouwen en minimaal 350 mg voor mannen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen