Mediterrane voeding beschermt brein

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Mediterrane voeding rijk aan polyfenolen uit Mankai, groene thee en walnoten en arm aan rood, bewerkt vlees vertraagt de afname van het breinvolume op middelbare leeftijd. Mankai is een Aziatische waterplant (Wolffia globosa).

Aan het onderzoek namen 284 proefpersonen deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 51 jaar en hun BMI was gemiddeld 31 kg/m2. Het betrof vooral mannen (88%). De deelnemers werden willekeurig in drie groepen verdeeld. Ze volgden een voedingspatroon op basis van de richtlijnen voor gezonde voeding, een Mediterraan eetpatroon of Mediterrane voeding met extra polyfenolen en minder rood, bewerkt vlees. Alle deelnemers kregen de mogelijkheid om onder begeleiding te sporten. In beide Mediterrane groepen aten de deelnemers dagelijks 28 gram walnoten (440 mg polyfenolen per dag). In de polyfenolrijke, Mediterrane groep kregen de deelnemers daarbij dagelijks 3-4 koppen groene thee en 100 gram Mankai, goed voor zo’n 800 mg extra polyfenolen per dag. Er werden MRI-scans van het brein gemaakt.

Er waren 224 proefpersonen die de 1,5 jaar durende studie voltooiden. Bij vijftigplussers was sprake van een significant snellere afname van het breinvolume ten opzichte van jongere deelnemers. Maar bij vijftigplussers was de consumptie van Mediterrane voeding gerelateerd aan een significant tragere afname van het breinvolume. Mediterrane voeding verrijkt met groene thee en Makai had het meeste effect op de achteruitgang van het hersenvolume. Voor jongere deelnemers werden vergelijkbare resultaten gevonden. Een verbetering van de insulinegevoeligheid bleek een rol te spelen bij de bescherming van het brein.

Polyfenolrijke, Mediterrane voeding arm aan rood, bewerkt vlees heeft een beschermend effect op het brein en kan een afname van het volume vertragen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen