Meer tekorten bij veganisten en vegetariërs

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Veganisten en vegetariërs hebben lagere bloedconcentraties van selenium en zink ten opzichte van vleeseters.

Aan het onderzoek namen 172 proefpersonen deel. Het betrof veganisten, vegetariërs, flexitariërs en omnivoren (vleeseters). Gedurende een jaar volgden de deelnemers een eetpatroon - al dan niet zonder vlees en dierlijke producten - waarbij de inname van vitamines en mineralen zo optimaal mogelijk was. Voor en na deze periode werden in het bloedserum de concentraties van selenium, zink en koper bepaald.

Het volgen van een nutriëntrijk eetpatroon was niet van invloed op de bloedspiegels van de mineralen. Vegetariërs en veganisten hadden lagere seleniumspiegels ten opzichte van flexitariërs en omnivoren. De zinkinname van vegetariërs en veganisten was significant lager vergeleken met omnivoren. Dienovereenkomstig waren de totale serumzinkconcentraties verlaagd bij veganisten. Het verschil ten opzichte van vleeseters was echter enkel significant bij vrouwelijke veganisten. Er werd geen verschil gezien in koperspiegels tussen vegetariërs/veganisten en flexitariërs/omnivoren. 

Ondanks dat plantaardige voeding zoals groenten, peulvruchten, fruit en granen veel voedingsstoffen bevat, hebben vegetariërs en veganisten een verhoogde kans op een tekort aan de mineralen selenium en zink. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen