Minder kans op beroerte met B-vitamines

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met B-vitamines verkleint de kans op een beroerte door een verlaging van de homocysteïnespiegel. Dit blijkt uit een meta-analyse.

De wetenschappers selecteerden veertien studies met in totaal bijna 55.000 proefpersonen. Er werd een vergelijking gemaakt tussen suppletie met een verschillende, maar adequate dosis B-vitamines waaronder vitamine B12 en foliumzuur en een placebo of een heel lage dosis B-vitamines. De proefpersonen werden gedurende een periode van minimaal zes maanden gevolgd.

Tijdens de volgperiode trad 2471 keer een beroerte op. Vitamine B-suppletie in een adequate hoeveelheid leidde tot een verlaging van de homocysteïnespiegel en met 7% een significant lager risico van een beroerte. Wanneer een onderscheid gemaakt werd tussen personen die voor het eerst een beroerte doormaakten of die in het verleden al een infarct hadden gehad werd geen voordeel gezien met vitamine B-suppletie. Ook niet wanneer een onderscheid gemaakt werd tussen een herseninfarct of een -bloeding en een fatale of niet-fatale beroerte. Personen met een chronische nierziekte, personen die minimaal drie jaar werden gevolgd en personen die in het verleden geen voedingsmiddelen verrijkt met foliumzuur consumeerden hadden het meeste baat bij suppletie.

Suppletie met B-vitamines verkleint de kans op een beroerte doordat de vitamines de homocysteïnespiegel verlagen. Het effect is afhankelijk van diverse factoren waaronder de absorptie in het lichaam, de bloedconcentraties van vitamine B12 en foliumzuur en de aanwezigheid van onder andere een chronische nieraandoening. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen