Minder kans op sterfte met flavonoïden

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van flavonoïden verkleint de kans op sterfte.

Aan de studie namen 807 mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder deel. Aan het begin van de studie werd de totale flavonoïdenconcentratie in de urine bepaald. Ook werd de inname van flavonoïden geschat aan de hand van voedingsvragenlijsten. De deelnemers werden gedurende twaalf jaar gevolgd.

In de volgperiode overleden 274 deelnemers (34%). Bij de personen die niet stierven, werden hogere concentraties van flavonoïden in de urine gemeten dan bij de overleden deelnemers. Personen met de hoogste flavonoïdenconcentratie, volgens berekening overeenkomend met een inname van meer dan 650 mg per dag, hadden met 30% significant minder kans op overlijden in vergelijking met personen met de laagste concentratie in de urine (overeenkomend met een inname minder dan 500 mg per dag).

Aan de hand van de voedingsvragenlijsten konden de onderzoekers geen onderscheid zien in de flavonoïdeninname tussen beide groepen. Volgens de onderzoekers is het betrouwbaarder om de totale flavonoïdenconcentratie te meten in de urine dan de inname van deze plantenstoffen te schatten aan de hand van vragenlijsten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen