Minder stress met fosfatidylserine en visvetzuren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een combinatie van fosfatidylserine en omega 3-vetzuren leidt tot een significante vermindering van stress.

Voor de studie werden 60 gezonde, niet-rokende mannen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar verdeeld in een suppletie- en placebogroep en kregen gedurende 12 weken fosfatidylserine met omega 3-vetzuren of een placebo. Fosfatidylserine is een fosfolipide die voornamelijk gevonden wordt in organen, hersenen en vette vis en tevens verwerkt wordt tot voedingssupplement.

Hoewel suppletie in eerste instantie geen effect leek te hebben op het stressniveau van de deelnemers, bleek dit wel het geval bij personen met een ernstige, chronische vorm van stress. Bij deze personen werd tevens een verminderde cortisolrespons gezien op een stresstest. Suppletie leek de cortisolrespons te herstellen in deze subgroep.

Personen met een dysfunctie van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (zoals blijtk uit een verminderde cortisolrespons) en chronische stress kunnen baat hebben bij suppletie met fosfatidylserine in combinatie met visvetzuren.

 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen