Minder ontstekingen met SOD

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met een SOD-rijk extract beschermt tegen ontstekingen als gevolg van zware lichamelijke inspanning.
Aan de studie namen 19 leden van het Poolse Nationale roeiteam deel. Ze kregen gedurende 6 weken dagelijks 500 mg van een meloenextract (suppletiegroep) rijk aan het antioxidatieve enzym superoxidedismutase (SOD) of ze kregen een placebo (placebogroep). Op een roeiapparaat voerden ze een maximale inspanningstest uit van 2000 meter. Voor, direct na suppletie en 24 uur later werden bloedmonsters afgenomen.
In vergelijking met de roeiers die de placebo kregen hadden de roeiers met het supplement een significante toename van de activiteit van SOD in het bloed. De mate van oxidatieve stress - zoals bleek uit de concentratie TBARS - verschilde niet tussen beide groepen. De concentratie CRP nam significant af in de suppletiegroep, maar niet in de placebogroep. Suppletie had geen invloed op spierschade als gevolg van de inspanning.
Hoewel suppletie met een SOD-rijk extract niet leidt tot een vermindering van oxidatieve schade, leidt het wel tot een afname van ontstekingen tijdens zware inspanning.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen