Propolis tegen hittestress

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt dat suppletie met een extract van propolis mogelijk bescherming biedt tegen de negatieve effecten van hittestress als gevolg van langdurige lichamelijke inspanning onder warme klimatologische omstandigheden. Volgens de Taiwanese wetenschappers die het onderzoek uitvoerden, gaat hittestress met een verhoogde productie van vrije radicalen gepaard. Dit zou een negatief effect op het de weerstand en het uithoudingsvermogen van sporters hebben.
Propolis is een hars dat door bijen verzameld wordt van de knoppen van sommigen bomen. Voor het onderzoek werd bij 30 wedstrijdwielrenners bloed afgenomen. Hieruit werd een bepaald deel van de witte bloedcellen, namelijk de mononucleaire cellen, geïsoleerd. Voordat het effect van een warmtebehandeling werd onderzocht, kregen de cellen een voorbehandeling met verschillende concentraties propolisextraxt (0, 1, 2 en 4 mcg/ml).
Hieruit bleek dat warmtebehandeling met een verhoogde productie van superoxide en verminderde cellulaire niveaus van de antioxidant glutathion gepaard ging. Echter, voorbehandeling van de cellen met propolisextract verminderde deze negatieve effecten. Dit uitte zich in een verminderde celdood, een verminderde overproductie van superoxide en een verminderde uitputting van glutathion. Al deze gunstige effecten waren sterker naarmate de concentratie van het propolisextract waarmee de cellen werden voorbehandeld hoger was.
Er is meer onderzoek nodig om ook het effect van propolis ten aanzien van hittestress in andere normale cellen en weefsels van het lichaam, zoals de spieren en het hart, te bepalen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen