Minder postoperatieve infecties met probiotica

Preoperatieve toediening van probiotica vermindert de kans op postoperatieve infecties.

Voor de studie werden 60 patiënten die een colorectale resectie (darmverwijdering) moesten ondergaan verdeeld in een behandel- en placebogroep. Drie dagen voor de ingreep kregen ze oraal een probioticasupplement of een placebo toegediend.

In de placebogroep werd zowel pre- als postoperatief een significant omgekeerde ratio bifidobacteriën/E. colibacteriën gezien. In de behandelgroep nam deze ratio juist toe: het aantal bifidobacteriën steeg significant, terwijl het aantal (mogelijk schadelijke) E. colibacteriën significant afnam vanaf de derde postoperatieve dag. In de behandelgroep werden significant lagere concentraties van endotoxinen, melkzuren, interleukine-6 en CRP gevonden. Daarentegen werden significant hogere concentraties van immunoglobulinen (IgG en sIgA) in het bloedserum gevonden ten opzichte van de placebogroep. De kans op een postoperatieve infecties was met gemiddeld 10% significant lager in de behandelgroep ten opzichte van 33% in de placebogroep.

Preoperatieve toediening van probiotica vermindert het infectierisico na een colorectale resectie. De onderzoekers vermoeden dat het behoud van de darmflora hierbij een rol speelt. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+