Minder spierpijn met curcumine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met curcumine, de gele kleurstof van de kurkumaplant, vermindert spiervermoeidheid en spierpijn na intensieve training.

Voor de studie werden 28 middelbare scholieren geselecteerd die intensief sport beoefenden. Het betrof 21 jongens en 7 meisjes met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar. Ze trainden minstens twintig uur per week voor worstelen, tennis of voetbal. De atleten werden willekeurig in een suppletie- of controlegroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de deelnemers gedurende twaalf weken dagelijks 300 mg curcumine. Aan het begin en einde van de suppletieperiode werd onder andere nagegaan in hoeverre de atleten spierklachten hadden. 

Onder invloed van curcuminesuppletie werd een significante afname gezien van spierpijn en spiervermoeidheid. Dit was niet het geval in de controlegroep. Bij de deelnemers in de suppletiegroep werd bovendien een significante toename gezien van het rustmetabolisme en een significante afname van de vetvrije massa. Ook nam de concentratie 8-hydroxy-2 deoxyguanosine significant af onder invloed van suppletie. Dit duidt op een vermindering van oxidatieve stress in de lichaamscellen. 

Curcumine heeft een ontstekingsremmende en antioxidatieve werking. Suppletie met de bioactieve stof van de kurkumaplant kan spierschade voorkomen en is effectief bij de preventie van vermoeidheid en pijn na intensieve inspanning.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen