Minder spierpijn met hoge dosis vitamine C

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Wanneer dagelijks een hoge dosis vitamine C wordt genomen, blijkt de spierpijn te zijn verminderd. Ook is de toename van het creatinekinase vertraagd en vindt er geen oxidatie van het glutathion plaats.
Een model van intensieve rek – en strekoefeningen bestaande uit 70 elleboogstrekkingen van de minst gebruikte arm, werd gebruikt om de effecten van vitamine C op spierpijn en vrije radicalenvorming te testen.
Twee groepen van 9 gezonde mannen namen hieraan deel. Groep 1 kreeg 3 gram vitamine C per dag en groep 2 een placebo. Vierentwintig uur na de oefening werd in beide groepen spierpijn ervaren. In groep 1 was dit significant minder dan in groep 2. Achtenveertig uur na de oefening bleek de toename van het enzym creatinekinase in het bloed door vitamine C te zijn verminderd. Voorts was na 4 respectievelijk 24 uur na de oefening de verhouding geoxideerd glutathion:totaal glutathion, een maat voor vrije radicalenbelasting, verhoogd bij de placeboslikkers, maar niet bij de vitamine C-gebruikers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen