Minder spierpijn met hoge dosis vitamine C

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wanneer dagelijks een hoge dosis vitamine C wordt genomen, blijkt de spierpijn te zijn verminderd. Ook is de toename van het creatinekinase vertraagd en vindt er geen oxidatie van het glutathion plaats.
Een model van intensieve rek – en strekoefeningen bestaande uit 70 elleboogstrekkingen van de minst gebruikte arm, werd gebruikt om de effecten van vitamine C op spierpijn en vrije radicalenvorming te testen.
Twee groepen van 9 gezonde mannen namen hieraan deel. Groep 1 kreeg 3 gram vitamine C per dag en groep 2 een placebo. Vierentwintig uur na de oefening werd in beide groepen spierpijn ervaren. In groep 1 was dit significant minder dan in groep 2. Achtenveertig uur na de oefening bleek de toename van het enzym creatinekinase in het bloed door vitamine C te zijn verminderd. Voorts was na 4 respectievelijk 24 uur na de oefening de verhouding geoxideerd glutathion:totaal glutathion, een maat voor vrije radicalenbelasting, verhoogd bij de placeboslikkers, maar niet bij de vitamine C-gebruikers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen