Minder stress met hooggedoseerde multi

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Eenmalige suppletie met een hooggedoseerd voedingssupplement heeft een direct gunstig effect op de stemming en reduceert stress.

Aan de studie namen 76 gezonde vrouwen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar deel. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de vrouwen eenmalig een hooggedoseerd supplement met vitaminen, mineralen, kruidenextracten en antioxidanten. De overige vrouwen kregen een placebo. Voor inname vulden de vrouwen vragenlijsten in waarmee depressieve klachten, angst, stress en de stemming werden gemeten. Een uur na inname van het supplement en nog eens twee uur na inname vulden ze opnieuw de vragenlijsten in.

Suppletie leidde tot een verbetering van de stemming, maar het grootste effect had het op de ervaren mate van mentale stress. Deze resultaten werden bevestigd doordat uit een andere vragenlijst bleek dat de mate van kalmte toenam na suppletie. Suppletie had geen invloed op depressieve klachten of het cognitief functioneren.

Dezelfde wetenschappers vonden in eerdere studies vergelijkbare resultaten waarbij een multivitaminepreparaat gedurende 8 of 16 weken dagelijks werd toegediend aan oudere mannen en vrouwen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen