Minder verkouden met vitamine C

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Mannen met een suboptimale vitamine C-status hebben baat bij suppletie met deze vitamine. Onder invloed van suppletie worden ze actiever en hebben minder kans op een verkoudheid.

De studie werd uitgevoerd bij gezonde mannen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar. Hun BMI was kleiner dan 34 kg/m2 en hun vitamine C-spiegel was minder dan 45 µmol/l en daarmee aan de lage kant. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende acht weken dagelijks 1000 mg vitamine C of een placebo. Aan de hand van een vragenlijst die ze dagelijks invulden werden symptomen van een verkoudheid geregistreerd. Tevens werd wekelijks hun fysieke activiteit vastgesteld.

In de laatste twee weken van de studie was de fysieke activiteit van de mannen in de suppletiegroep met bijna 40% hoger dan bij de mannen in de placebogroep. Bovendien hadden de mannen die suppletie kregen met 45% significant minder kans op een verkoudheid. Ook de duur van een verkoudheid nam met 59% af onder invloed van vitamine C-suppletie. 

Bijna een kwart van de Amerikanen heeft een lage vitamine C-status kleiner dan  28 µmol/l) waarvan bij 6% sprake is van een ernstig tekort (kleiner dan 11 µmol/l). De resultaten van deze studie laten zien dat suppletie zinvol is. Niet alleen bij een tekort, maar ook bij een suboptimale bloedspiegel van de vitamine. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen