NAC en alfaliponzuur tegen oxidatieve stress

Suppletie met de zwavelhoudende vledingsstoffen N-acetylcysteïne (NAC) en R,S-alfaliponzuur verbetert de antioxidatieve status en vermindert de vorming van vrije radicalen na inspanning. Daarentegen liet suppletie met het taurine, eveneens met een zwavelatoom, geen effect zien.
Aan de studie namen 55 gezonde mannen deel die willekeurig werden verdeeld in vier groepen. Afhankelijk van de groep kregen ze gedurende 3 dagen 1,8 gram NAC, 1,2 gram alfaliponzuur, 3 gram taurine of geen suppletie (controlegroep). Vervolgens leverden de mannen een krachtsinspanning waarbij een toename van creatinekinase (CK) werd gevonden.
Suppletie met N-acetylcysteïne en alfaliponzuur verhoogde significant de totale antioxidatieve status in het bloed tijdens rust en na de inspanning. Ook bleek de oxidatie van lipiden en beschadiging van proteïnen afgenomen tijdens rust en na de inspanning. Taurine had geen effect op deze parameters. De urinezuurconcentratie daalde na 24 uur rust bij alle suppletiegroepen in vergelijking met de controlegroep.
Geconcludeerd kan worden dat suppletie met NAC en R,S-alfaliponzuur gedurende drie dagen de antioxidatieve status verbetert en oxidatieve schade tegengaat na een krachtsinspanning. Taurine heeft geen effect.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+