ATP verhoogt trainingseffect

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Orale suppletie met adenosinetrifosfaat (ATP) verbetert het effect van een weerstandstraining.

Aan de studie namen 21 mannen met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar deel. Elf mannen kregen gedurende twaalf weken dagelijks een supplement met 400 mg ATP, de andere mannen kregen een placebo. Tijdens de suppletieperiode volgden de mannen een weerstandtraining. Aan het begin en na vier, acht en twaalf weken werd het effect van suppletie op de spiermassa en -kracht gemeten.

Onder invloed van ATP-suppletie nam de totale spierkracht van het lichaam significant toe ten opzichte van suppletie met de placebo (55 kg versus 22 kg). Ook de verticale sprongkracht nam significant toe in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep (15% versus 11%).

Daarnaast nam de diameter van de spieren significant meer toe in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep (4,9 mm versus 2,5 mm). In de suppletiegroep werd bovendien minder eiwitafbraak gezien en presteerden de mannen beter tijdens een belastingtest op een fietsergometer.

De resultaten laten zien dat orale suppletie met ATP de spierontwikkeling als gevolg van weerstandstraining stimuleert en bovendien leidt tot behoud van een betere sportprestatie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen