NAC vermindert obesitascomplicaties

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met N-acetylcysteïne (NAC) gaat celveroudering tegen en vermindert de kans op complicaties als gevolg van obesitas.

Aan het onderzoek namen veertig personen deel met obesitas die op de wachtlijst stonden voor bariatrische chirurgie. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende vier weken dagelijks 600 mg NAC of een placebo. Tijdens de bariatrische ingreep werd vetweefsel uit de buik weggehaald en onderzocht. Er werd onder andere gekeken naar de aanwezigheid van senescentiecellen. Senescentiecellen (zombiecellen) zijn cellen die aan het einde van de levenscyclus zijn gekomen. Normaliter worden ze door het immuunsysteem verwijderd. In sommige gevallen worden ze niet afgevoerd en hopen ze zich op in onder andere vetweefsel. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid zoals het ontwikkelen van tumoren, degeneratieve aandoeningen en metabole ziekten. Senescente cellen ontstaan door verkorting van telomeren en door oxidatieve stress.

Suppletie met NAC verminderde significant de SA-β-gal-activiteit in vergelijking met de placebo. De SA-β-gal-activiteit is een marker van senescentie. Onder invloed van NAC nam de expressie van p16 en interleukine-6 (IL-6) genen in het viscerale vetweefsel significant af ten opzichte van de placebo. Ook ging NAC-suppletie gepaard met een afname van de ontstekingsstoffen IL-6 en hs-CRP en met een daling van de nuchtere glucose- en insulinespiegel en een vermindering van insulineresistentie

NAC heeft de potentie senescentie tegen te gaan, evenals metabole veranderingen bij personen met obesitas. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen