Nieuwe bijwerkingen statines

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Analyses van gegevens uit spontane meldingen van patiënten, klinische studies en de medische literatuur door de European Medicines Agency's Pharmacovigilance Working Party (PhVWP) brengt een aantal nieuwe bijwerkingen van statines aan het licht. Gevonden werden slaapstoornissen, geheugenverlies, seksuele dysfunctie, depressie en interstitiële longziekte. De PhVWP erkent dat de sterkte van de bewijsvoering voor de verschillende bijwerkingen weliswaar varieert afhankelijk van het gebruikte type statine, maar de verschillen waren niet zo groot dat er onderscheid gemaakt kon worden tussen de individuele statines.
De verzamelde gegevens leveren bewijs voor bijwerkingen van statines als gehele groep van geneesmiddelen. Tenslotte wijst de PhVWP erop dat het gebruik van statines gestopt dient te worden wanneer een patiënt een interstitiële longziekte ontwikkelt.
De PhVWP is opgericht door het Europese Registratie College (CHMP; Committee for Medicinal Products for Human Use) en is een belangrijk platform voor overleg tussen de EU-lidstaten. Vanuit Nederland is het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) hierbij aangesloten. Het CBG bewaakt en beoordeelt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen in Nederland.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen