Nitraat speelt rol bij zuurstofregulatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Nitraat uit bladgroenten heeft een regulerende rol bij de zuurstofbehoefte van het lichaam.

Wetenschappers van de University of Cambridge en Southampton ontdekten bij mannelijke ratten dat nitraat - dat rijkelijk aanwezig is in groene bladgroenten zoals spinazie - van invloed is op de expressie van het hormoon erythropoiëtine en op het hemoglobinegehalte.

Bij zoogdieren leidt een zuurstoftekort (hypoxie) tot een verhoogde productie van het erythropoiëtine. Dit hormoon zorgt op zijn beurt voor een toename van het aantal rode bloedcellen om in de extra zuurstofbehoefte te voorzien. Nitraat - in een concentratie die via de voeding te verkrijgen is - leidde bij de ratten na zes dagen tot een verlaging van het hemoglobinegehalte en de hematocrietwaarde. Nitraat doet dit door een verlaging van de werking van het hormoon erythropoiëtine in de lever wat leidt tot een verminderde viscositeit van het bloed. Bij een hoge dosis nitraat werd echter het tegenovergestelde effect bereikt: de expressie van het hormoon werd in de nieren verhoogd.

De resultaten laten zien dat er onder invloed van nitraat een wisselwerking plaatsvindt tussen de expressie van erythropoiëtine in de lever en de nieren om zodoende een optimaal hemoglobinegehalte te bereiken. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen