Nitraat speelt rol bij zuurstofregulatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Nitraat uit bladgroenten heeft een regulerende rol bij de zuurstofbehoefte van het lichaam.

Wetenschappers van de University of Cambridge en Southampton ontdekten bij mannelijke ratten dat nitraat - dat rijkelijk aanwezig is in groene bladgroenten zoals spinazie - van invloed is op de expressie van het hormoon erythropoiëtine en op het hemoglobinegehalte.

Bij zoogdieren leidt een zuurstoftekort (hypoxie) tot een verhoogde productie van het erythropoiëtine. Dit hormoon zorgt op zijn beurt voor een toename van het aantal rode bloedcellen om in de extra zuurstofbehoefte te voorzien. Nitraat - in een concentratie die via de voeding te verkrijgen is - leidde bij de ratten na zes dagen tot een verlaging van het hemoglobinegehalte en de hematocrietwaarde. Nitraat doet dit door een verlaging van de werking van het hormoon erythropoiëtine in de lever wat leidt tot een verminderde viscositeit van het bloed. Bij een hoge dosis nitraat werd echter het tegenovergestelde effect bereikt: de expressie van het hormoon werd in de nieren verhoogd.

De resultaten laten zien dat er onder invloed van nitraat een wisselwerking plaatsvindt tussen de expressie van erythropoiëtine in de lever en de nieren om zodoende een optimaal hemoglobinegehalte te bereiken. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen