Nitraatrijk bietensap verbetert inspanningstolerantie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Al eerder werd aangetoond dat bietensap een gunstig effect heeft op de sportprestatie. Hoe dit kon was echter niet duidelijk. Nu blijkt dat het nitraat in bietensap mogelijk hiervoor verantwoordelijk is.
Aan de crossover studie namen 9 sportieve mannen deel. Ze kregen gedurende 6 dagen 0,5 liter bietensap met 6,2 mmol nitraat of een placebo-bietensapdrank met nauwelijks nitraat. Op de vierde en vijfde dag ondergingen de mannen een inspanningstest op een fietsergometer en op de zesde dag voerden ze kniestrekoefeningen uit. In vergelijking met de placebo leidde bietensap tot een significante verhoging van de nitraatconcentratie in het bloedplasma (gemiddeld 183 nM bij placebogebruik versus 373 nM bij bietensap). De systolische bloeddruk werd daarentegen significant lager (gemiddeld 129 mmHg versus 124 mmHg). De mitochondriële oxidatieve capaciteit (Qmax) verschilde niet. Het zuurstofverbruik tijdens wandelen, hardlopen bij een matige en zware intensiteit nam significant af onder invloed van het nitraatrijke bietensap. Tevens nam de tijd tot het optreden van vermoeidheid bij intensief hardlopen met 15% significant toe bij consumptie van bietensap in vergeklijking met placebo.
De resultaten laten zien dat het nitraat in bietensap verantwoordelijk is voor een verbetering van het inspanningsniveau.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen