Nitraatrijk supplement verlaagt bloeddruk

Een supplement op basis van nitraatrijke groente- en fruitextracten helpt de bloeddruk te verlagen.

Er werden 45 gezonde mannen geselecteerd met een normale bloeddruk. Ze waren in een leeftijd van 18 tot 40 jaar. De deelnemers werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende twee weken iedere dag tweemaal een nitraatrijk dan wel nitraatarm drankje. Het nitraatrijke drankje (60 ml per dag) bevatte extracten van onder andere rode bieten en spinazie, selderij, grapefruit en groene thee. Per portie bevatte het supplement 240 tot 280 mg nitraat.

In vergelijking met de placebo leidde de nitraatrijke drank tot een significante toename van nitraten en nitrieten in het bloed met gemiddeld 67%. Na twee weken daalde de bloeddruk bij de personen in de suppletiegroep significant met gemiddeld 9%. Dit kwam neer op een daling van de onderdruk met gemiddeld 5 mmHg. Een dergelijke bloeddrukdaling geeft een duidelijk lagere kans op hart- en vaatziekten met 20% tot 30%. In de placebogroep werd geen bloeddrukdaling gezien.

Suppletie met nitraatrijke groente- en fruitextracten leidt tot een verhoogde productie van stikstofoxide (NO) door de epitheelcellen van de binnenwand van de bloedvaten. Dit heeft een gunstig effect op de bloeddruk, zo blijkt uit de resultaten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+