Obstipatie verlichten met prebiotica

Suppletie met prebiotica kan symptomen van obstipatie verlichten en verkleint de kans op endotoxemie.

Endotoxemie is het binnendringen van endotoxinen (celwandresten van gramnegatieve bacteriën) in de bloedbaan door een verminderde darmbarrière. Aan de studie namen veertig personen deel met milde obstipatie. Ze hadden maximaal driemaal per week ontlasting. De deelnemers werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen ze gedurende vier weken dagelijks 13 gram prebiotica (61,5% inuline, 34,6% lactitol en 3,9% aloë vera gel). De anderen kregen gedurende vier weken een placebo. Aan het begin en einde van de studieperiode werden bloed- en ontlastingmonsters geanalyseerd. Ook werd het klachtenpatroon geëvalueerd.

In de suppletiegroep werd een duidelijke afname van obstipatieklachten gezien. Het verschil was echter niet significant ten opzichte van de placebogroep. Onder invloed van prebiotica namen de concentraties van endotoxinen als onderdeel van lipopolysacchariden (LPS) en zijn co-receptor CD14 in het bloedserum wel significant af. De afname van de concentraties LPS was significant groter in de suppletiegroep dan in de placebogroep. De concentraties van korteketenvetzuren verschilde niet significant tussen beide groepen, maar het relatieve aandeel van de butyraatproducerende bacterie Roseburia hominis nam wel significant toe onder invloed van prebiotica. Het aandeel van Firmicutes- en Lachnospiraceaebacteriën nam significant af bij de deelnemers in de prebioticagroep.

Een veranderde samenstelling van de darmmicrobiota onder invloed van prebiotica kan bijdragen aan een verlichting van obstipatieklachten en verkleint de kans op endotoxemie.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+