Olijfolie tegen maagzweren en maagkanker?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Laboratoriumproeven wijzen op een mogelijk beschermend effect van extra vierge olijfolie tegen maagzweren en zelfs maagkanker.
Al eerder werd aangetoond dat de bacterie H. pylori verantwoordelijk is voor maagzweren en enkele vormen van maagkanker. Enkele verschijningsvormen van deze bacterie blijken echter resistent te zijn tegen antibiotica. Laboratoriumonderzoek toont aan dat fenolen afkomstig van extra vierge olijfolie opgenomen worden in het maagsap en enkele uren in de zure omgeving kunnen verblijven. Ook bleek dat de fenolen een sterke antibacteriële werking hebben tegen 8 stammen van de bacterie H. pylori. Van de fenolen in de olijfolie bleek de dialdehyde-vorm van decarboxymethyl-ligstroside-aglycon de sterkste antibacteriële werking te hebben bij een concentratie van slechts 1,3 mg/ml. Dit is bij een lagere concentratie dan bij fenolen afkomstig van thee, wijn en plantenextracten.
Deze experimenten zijn mogelijk een aanwijzing dat extra vierge olijfolie een rol speelt bij het voorkomen van maagzweren en maagkanker. Onderzoek in het menselijk lichaam is noodzakelijk om deze hypothese te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen