Omega-3 gunstig bij obesitas

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met omega 3-visvetzuren heeft een gunstig effect op de bloedvaten van personen met obesitas.

Er namen 15 mannen en 14 vrouwen aan de studie deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 44 jaar en hadden obesitas. In willekeurige volgorde kregen ze gedurende twaalf weken dagelijks een supplement met omega 3-visvetzuren (2 gram per dag) of een placebo met een tussenperiode van vier weken. Voor aanvang, na vier en twaalf weken werd het effect van suppletie gemeten op de bloedvaten.

Suppletie met de omega 3-visvetzuren leidde na vier en twaalf weken tot een significante verbetering van de zogenaamde flow-mediated dilation (FMD), een maat voor de doorbloeding. Ook de pulse-wave velocity (PWV) - een maat voor de stijfheid van de bloedvaten - verbeterde significant. Suppletie met de placebo leidde niet tot een verbetering van de FMD en PWV. Toediening van de omega 3-visvetzuren liet - in vergelijking met de placebo - een significante afname van de ontstekingsmarker interleukine-6 (IL-6) zien. Ook namen het totale cholesterolgehalte en de triglyceridenconcentratie significant af.

Suppletie met omega 3-visvetzuren heeft een gunstig effect op de conditie van de bloedvaten bij personen met obesitas, zo blijkt uit de resultaten van de studie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen