Omega 3-vetzuren en depressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hartpatiënten doen er mogelijk om meerdere redenen goed aan extra aandacht te besteden aan hun omega 3-vetzurenstatus. Zo is het gezondheidsbevorderende effect van omega 3-vetzuren op hart en bloedvaten is al langer in brede kring erkend. De resultaten van een nieuwe studie wijzen daarnaast op een mogelijk verband tussen de omega 3-vetzurenspiegel en het onder deze patiënten aanwezige risico van depressie.
Het onderzoek betrof 987 patiënten met coronaire hartziekten en stond onder leiding van wetenschappers van de University of California in de VS.
Gevonden werd dat de patiënten met de laagste omega 3-vetzurenspiegels (EPA en DHA) in 23% van de gevallen aan een depressie leden. Van degenen bij wie de hoogste bloedwaarden voor deze vetzuren werden gemeten bleek dit percentage echter slechts 13% te bedragen.
Daarnaast bleek er een verband tussen de concentratie omega 3-vetzuren in het bloed en de ernst van de depressiesymptomen.
De onderzoekers geven echter wel aan dat er meer grotere studies nodig zijn om definitieve conclusies te kunnen trekken. Ook de mogelijke rol van factoren als opleidingsniveau en sociaal-economische status is nog onduidelijk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen