Omega 3-vetzuren ontstekingsremmend?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-vetzuren leidt bij personen met nieraandoeningen tot een toename van zogenaamde Specialized Proresolving Lipid Mediators (SPMs). SPMs zijn bioactieve stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen waartoe onder andere lipoxinen, resolvinen en protectinen behoren.

Aan de studie namen 85 patiënten met een chronische nieraandoening deel. Ze kregen willekeurig gedurende acht weken dagelijks een supplement met 4 gram omega 3-vetzuren, 200 mg coënzym Q10, beide supplementen of een placebo (4 gram olijfolie). Voor en na de interventie werden in het bloedplasma de concentraties van de SPMs 18-HEPE, 17-HDHA, RvD1, 17R-RvD1 en RvD2 gemeten.

Er waren 74 patiënten die de studie tot het einde volbrachten. Suppletie met omega 3-vetzuren leidde tot een significante toename van de plasmaconcentraties van 18-HEPE en 17-HDHA, twee precursors van resolvinen. Ook de concentratie van RvD1 nam significant toe na suppletie. Suppletie was niet van invloed op de overige SPMs. De veranderde concentraties van 18-HEPE en 17-HDHA hielden significant verband met een toename van de concentraties van respectievelijk EPA en DHA in de bloedplaatjes. Overigens had coënzym Q10-suppletie geen invloed op de SPMs.

Suppletie met omega 3-vetzuren leidt tot verhoogde concentraties van enkele SPMs. Gezien het feit dat SPMs een ontstekingsremmende werking hebben kan dit laaggradige ontstekingsreacties en mogelijk daarmee het cardiovasculaire risico bij nierpatiënten verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen