Ongezond oud met Westerse eetpatroon

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen die gewoon het Westers eetpatroon volgen verouderen sneller en overlijden eerder. Het Westers voedingspatroon wordt gekenmerkt door een hoge consumptie van gefrituurde, geraffineerde en zoete levensmiddelen, rood vlees, graan- en volle melkproducten.

Er werden gegevens gebruikt van de Whitehall II cohort, een studie waaraan 5350 Britse ambtenaren met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar deelnamen. Aan het begin van de studie (1991-1993) werd het voedingspatroon van de deelnemers vastgesteld. De deelnemers werden gemiddeld gedurende 16 jaren gevolg. Met periodes van telkens vijf jaar werd de morbiditeit en mortaliteit vastgesteld aan de hand van ziekenhuisgegevens en het burgerregister. Er werd vervolgens een indeling gemaakt naar gezonde veroudering (zonder chronische aandoeningen en in een goede fysieke, mentale en cognitieve conditie, 4%), niet-fatale cardiovasculaire aandoeningen (7,3%), cardiovasculaire sterfte (2,8%), niet-cardiovasculaire sterfte (12,7%) en normale veroudering (73,2%).

Personen die niet of slecht de adviezen van de Alternative Healthy Eating Index (AHEI) opvolgden hadden een verhoogde kans op sterfte, al dan niet aan de gevolgen van een cardiovasculaire aandoening. De AHEI is een voedingspiramide van de Harvard school en is een meer verantwoord alternatief voor de voedingspiramide van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA). Personen die een Westers eetpatroon volgden hadden met 42% significant minder kans om op een  gezonde manier oud te worden.

Het eetpatroon is van invloed op het verouderingsproces en op het sterfterisico, zo blijkt uit de resultaten van de studie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen