Eet verschillende bronnen van polyfenolen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Van polyfenolen zijn inmiddels diverse gezondheidsbevorderende effecten bekend. Minder bekend is hoe deze actieve plantenstoffen onderling samenwerken en of deze samenwerking van invloed is op hun biologische beschikbaarheid.

In de huidige studie werd de biologische beschikbaarheid onderzocht van polyfenolen afkomstig van een aardbei/veenbesextract, al dan niet in combinatie met een uienextract. De extracten werden toegediend aan muizen in een dosis die overeenkomt met een humane dosis van 25 tot 333 mg per dag.

Er werden 21 metabolieten van polyfenolen geïdentificeerd in het bloed van de muizen. Van het aardbei/veenbesextract werden drie glucuronidering verbindingen gevonden waarvan de concentraties hoger werden wanneer ze in combinatie met het uienextract werden ingenomen. Het betrof p-hydroxybenzoic zuur glucuronide, catechinen glucuronide en methyl catechinen glucuronide waarvan de bloedconcentraties stegen met respectievelijk 252%, 279% en 118% in combinatie met het uienextract. Dit suggereert dat quercetine - een polyfenol in uien - het glucuronideringsproces kan stimuleren. Bij dit proces wordt een lichaamsvreemde stof (in dit geval een polyfenol) verbonden aan een lichaamseigen stof.

De synergistische werking van polyfenolen kan de biologische beschikbaarheid van de afzonderlijke plantenstoffen verhogen, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen