Ontstekingsproces bij koffiedrinkers

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De concentratie van ontstekingsfactoren in het bloed is bij koffiedrinkers verhoogd. De onderzoekers concluderen dat dit mogelijk bijdraagt aan grotere belasting van het cardiovasculaire systeem.
Wetenschappers van de Harokopio Universiteit in Athene deden onderzoek bij ruim 3000 mannen en vrouwen tussen de 18 en 89 jaar. Ze hadden geen voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten. Van alle deelnemers werden de koffie en voedingsgewoonten met behulp van een vragenlijst vastgesteld. Ook werden er bloedmonsters van de deelnemers genomen.
De mannen en vrouwen die meer dan 200 ml koffie per dag dronken, hadden respectievelijk 50% en 54% hogere interleukine-6 (Il-6), 30% en 38% hogere C-reactief proteïne (CRP), 12% en 28% hogere serum amyloïdeA-waarden, beide 28% hogere concentratie tumor necrose factor alfa (TNF-alfa), en 3% en 4% meer witte bloedcellen dan de deelnemers die geen koffie dronken. Al deze waarden bleven ook na het corrigeren voor bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, rookgewoonten en BMI significant. Deze verhoogde waarden worden gezien bij het ontstekingsproces, zoals ook in de vaatwanden. Daarom zou dit een verklaring kunnen zijn waarom koffiedrinkers mogelijk bijdraagt aan hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.