Ouderen gebaat bij multi

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Ouderen zijn gebaat bij suppletie met een multivitamine. Uit de resultaten van onderzoek met 92 in een verzorgingshuis wonende bejaarden in Australië bleek dat het de voedingsstatus en de kwaliteit van de botten verbetert. Ook de kans op vallen en het oplopen van botbreuken daalde.

De ene helft van de deelnemers werd gedurende 6 maanden dagelijks met een multi gesuppleerd. De andere helft kreeg een placebo. Aan het einde van de suppletieperiode lieten degenen die een multi kregen, vergeleken met de placebogroep, een sterkere stijging zien van de 25-hydroxyvitamine D (25(OH)D)-concentratie in het bloed. Na 6 maanden had 77% van hen een 25(OH)D-concentratie van 50 nmol/l of hoger tegenover slechts 10% in de placebogroep. Daarnaast bleken in de multigroep grotere verbeteringen in de foliumzuur- en vitamine B12-status te zijn opgetreden. Ook was er een positief effect op de botdichtheid. Dit in tegenstelling tot een gedaalde botdichtheid in de placebogroep. Het aantal valincidenten liet ten opzichte van de placebogroep een dalende trend zien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen