PQQ voor betere geheugenfuncties

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met pyrrolo-quinoline quinon (PQQ) verbetert geheugenfuncties bij zowel oudere als jongere personen. 

PQQ is een vitamine-achtige stof die geproduceerd wordt door bacteriën en verkregen wordt door middel van fermentatie en zuivering. Het is van belang voor redoxreacties waarbij elektronen worden uitgewisseld. Het is een cofactor voor diverse enzymen. PQQ is van nature aanwezig in moedermelk, tofu, groene thee, groenten (peterselie, groene paprika) en fruit (papaja, kiwi).

Aan het Japanse onderzoek namen 66 volwassenen deel in een leeftijd van 20 tot 65 jaar. De deelnemers kregen gedurende twaalf weken dagelijks 20 mg PQQ of een placebo. Voor de suppletieperiode en na 8 en 12 weken vulden de deelnemers online een cognitieve test in. Voor de analyse werden de proefpersonen ingedeeld in twee leeftijdsgroepen.

Bij jongvolwassenen (20 tot 40 jaar) werd onder invloed van suppletie al na acht weken een significante verbetering van het geheugen gezien ten opzichte van de placebo. Zo nam de cognitieve flexibiliteit, de verwerkingssnelheid en uitvoeringssnelheid significant toe. Bij oudere proefpersonen (41 tot 65 jaar) werd na twaalf weken een significante verbetering gezien van de algehele geheugenfuncties en het verbaal geheugen (geheugen voor taal). 

Suppletie met PQQ verbetert geheugenfuncties bij zowel jongere als oudere volwassen personen. Het effect van suppletie is eerder merkbaar bij de jongvolwassenen. In-vitro studies lieten reeds zien dat PQQ beschermt tegen neurotoxiciteit en de expressie van de zenuwgroeifactor stimuleert.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen