Prebiotica in zuigelingenmelk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Er is toenemend bewijs voor de gunstige gezondheidseffecten van prebiotica in zuigelingenmelk. Met de toevoeging van prebiotica vertoont zuigelingenmelk meer eigenschappen van moedermelk, zo concluderen Belgische en Russische wetenschappers.

Moedermelk is van nature rijk aan prebiotische oligosacchariden en bevat tevens probiotica. Desondanks bevelen wetenschappelijke instanties - waaronder de European Food Safety Authority (EFSA) - het niet aan om pre- en/of probiotica toe te voegen aan zuigelingenmelk. Toch wordt prebiotica zoals galacto-oligosaccharide, fructo-oligosaccharide, polydextrose of een mix hiervan vaak toegevoegd aan zuigelingen- en opvolgmelk.

In hun review concluderen de wetenschappers dat er bewijs is dat de toevoeging van prebiotica aan de melk leidt tot een veranderde samenstelling van de darmflora van flesgevoede kinderen die hierdoor meer gelijkenissen vertoont met de darmflora van borstgevoede kinderen. Prebiotica leidt tot een veranderde metabole activiteit, betere consistentie en frequentie van de ontlasting. Mogelijk hebben de veranderingen een positief effect op het immuunsysteem. Daarnaast worden bijwerkingen zelden gezien.

Gezien de veiligheid en de mogelijke voordelen van prebiotica concluderen de wetenschappers dat de toevoeging ervan aan zuigelingenmelk de kwaliteit van de melk kan verbeteren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen