Prebioticum voor te zware vrouwen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met een prebioticumsupplement verbetert de samenstelling van de darmflora van obese vrouwen en heeft daarmee een gunstige invloed op het metabolisme.

Er werden dertig vrouwen met overgewicht verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De vrouwen in de suppletiegroep kregen gedurende drie maanden dagelijks een prebioticumsupplement met 16 gram inulineachtige fructanen. De andere vrouwen kregen een placebo.

Na drie maanden was in de suppletiegroep een significante toename zichtbaar van de bifidobacteriën B. longum, B. pseudocatenulatum en B. adolescentis. In de suppletiegroep waren de concentraties van de korteketen vetzuren azijnzuur en proprionzuur in de ontlasting van de vrouwen significant lager dan in de placebogroep. De onderzoekers vonden een relatie tussen deze vetzuren en symptomen van het metabool syndroom. Verhoogde concentraties van deze vetzuren werden in verband gebracht met een hoger lichaamsgewicht en een verhoging van de insulinespiegel.

Suppletie met een prebioticum heeft vermoedelijk een gunstige invloed op het metabolisme bij vrouwen met overgewicht. In vervolgstudies moet onderzocht worden of suppletie bij kan dragen aan een verlaging van het lichaamsgewicht. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen