Probiotica met micronutriënten effectiever

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bepaalde micronutriënten hebben een synergistische werking met probiotica. Dit blijkt uit een laboratoriumstudie.
In de studie werd het effect onderzocht van zinksulfaat, zinkcarbonaat, ijzersulfaat, ijzerchloridecitraat, quercetine, galluszuur, fytinezuur en oxaalzuur op de 24-uurs groei van Lactobacillus acidophilus (L1), Lactobacillus plantarum (L2), bifidobacterium longum (L3), bifidobacterium bifidum (L4) en een compositie van 8 probioticumculturen (L5).
Quercetine en zinksulfaat stimuleerden significant de groei van L1 en L5. Op andere probiotica hadden deze micronutriënten nauwelijks tot geen effect. Fytinezuur remde significant de groei van L2 en had op L3 en L4 ook een licht remmende werking. De compositie van probioticumculturen kon - in tegenstelling tot de andere probiotica - wel fytinezuur tolereren. Oxaalzuur leidde tot een lichte toename van de groei van L1 (significant) en L5 en bleek significant geen effect te hebben op de andere probiotica. Tenslotte remden zinksulfaat, ijzersulfaat, quercetine en oxaalzuur significant de groei van de E. colibacterie.
Humane studies zijn nodig om deze resultaten te bevestigen. Mogelijk leidt dit in de toekomst tot de ontwikkeling van nieuwe en effectievere pre- en probioticasupplementen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen