Probioticum verbetert lichaamsconditie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met het probioticum Lactobacillus plantarum TWK10 (LP10) heeft bij muizen een gunstig effect op de spiermassa en het uithoudingsvermogen.

Er werden 24 mannelijke muizen willekeurig verdeeld in drie groepen. De muizen kregen naast hun gewone voeding een supplement met LP10 in een dosis van 1,03 x 10^8 CFU of 2,05 x 10^8 CFU per kilogram per dag of ze kregen geen supplement. Het supplement werd gedurende zes weken gegeven.

Suppletie met LP10 leidde tot een significante afname van het lichaamsgewicht van de muizen, terwijl het percentage van de spiermassa juist significant toenam. Suppletie ging bovendien gepaard met een dosisafhankelijke, significante toename van de grijpkracht en het uithoudingsvermogen tijdens zwemmen. De tijd totdat de muizen uitgeput raakten tijdens het zwemmen nam in de lage en hoge suppletiedosis met respectievelijk 1,85 en 4,81 keer significant toe ten opzichte van de muizen in de controlegroep. Ook ging suppletie gepaard met een significante afname van biomarkers voor vermoeidheid zoals de lactaatconcentratie, ammonia en concentratie van creatinekinase. Tevens werd er in de tweehoofdige kuitspier (gastrocnemius) een significante toename gezien van het aantal langzame (type-1) spiervezels.

Suppletie met het probioticum LP10 heeft bij muizen een gunstig effect op de spiermassa en het uithoudingsvermogen. In een humane studie moet onderzocht worden of er eenzelfde effect bereikt kan worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen