Omega 3-vetzuren bij trainingsprogramma

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Omega 3-vetzuren kunnen ontstekingsmarkers als gevolg van een specifiek trainingsprogramma verminderen.
Aan de studie namen 45 mannen deel die gedurende de 2 voorafgaande maanden niet aan een trainingsprogramma hadden deelgenomen. Ze werden in een suppletie-, placebo- of controlegroep verdeeld en namen vervolgens deel aan een excentrische training. Bij een dergelijke training worden de spieren tijdens de contractie verlengd doordat de weerstand groter is dan de kracht die door de spieren wordt geleverd. De mannen in de suppletiegroep kregen 1,8 gram omega 3-vetzuren. Voor de suppletie en de training en direct, 24 en 48 uur na de training werd bij de mannen bloed afgenomen waarin de concentraties van interleukine-6 (IL-6), tumor necrose factor-alpha (TNF-alfa), prostaglandine E2 (PGE2), lactaatdehydrogenase (LDH), creatinekinase (CK) en myoglobine (Mb) werden gemeten.
Bij de mannen in de suppletiegroep steeg de concentratie van de ontstekingsmediatoren TNF-alfa en PGE2 minder sterk direct, 24 en 48 uur na de training dan bij de mannen in de andere groepen. Tevens was er in deze groep een significant minder sterke toename van de concentraties IL-6, CK en MB 24 en 48 uur na de training in vergelijking met beide andere groepen. Er was een significante afname van de concentratie LDH 24 en 48 uur na het trainingsprogramma.
De resultaten laten zien dat omega 3-vetzuren een door training geïnduceerde verhoging van de concentraties van ontstekingsstoffen kan tegengaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen