Astaxanthine stimuleert PON1

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In een studie met voetballers bleek dat suppletie met 4 mg astaxanthine leidde tot een toename van SH-groepen (van de antioxidant glutathion). Bovendien verbeterde de activiteit van paraoxonase (PON1). PON1 is een enzym dat oxidatie van LDL-cholesterol kan voorkomen.

Er werden 40 voetballers willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Voor suppletie, 45 en 90 dagen na suppletie werden bloedmonsters afgenomen. Drie maanden na suppletie nam de activiteit van PON1 significant toe in de suppletiegroep. In de placebogroep was geen significant verschil waarneembaar. De SH-groepen namen significant toe in de suppletiegroep, maar niet in de placebogroep. De concentratie TBARS (maat voor lipidenperoxidatie) nam 45 dagen na suppletie significant af, maar nam na 90 dagen onder invloed van trainingen weer significant toe in beide groepen. Ook raakte de balans tussen vrije radicalen en antioxidanten significant verstoord.

Suppletie met de antioxidant astaxanthine kan leiden tot een toename van SH-groepen en activatie van PON1 waardoor vrije tiolgroepen worden beschermd tegen oxidatie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen