Problemen oplossen met foliumzuur

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Foliumzuursuppletie tijdens de zwangerschap leidt tot een beter probleemoplossend vermogen van de kinderen later.

De studie werd uitgevoerd in drie Europese landen: Duitsland, Hongarije en Spanje. De testen werden gedaan door 136 kinderen waarvan de moeders tijdens hun zwangerschap deel hadden genomen aan het NUHEAL-project (Nutraceuticals for a Healthy Life). De moeders kregen 400 mcg foliumzuur per dag, een capsule visolie (500 mg DHA en 150 mg EPA), foliumzuur mét visolie of een placebo tijdens hun zwangerschap. Bij de kinderen werd het effect van suppletie op geheugenfuncties getest op een leeftijd van 8,5 jaar.

Suppletie met foliumzuur leidde tot een beter vermogen van de kinderen om problemen op te lossen. Dit bleek uit het feit dat kinderen waarvan de moeders alleen foliumzuur tijdens de zwangerschap hadden gebruikt significant sneller problemen opgelost kregen dan kinderen van moeders die visolie met of zonder foliumzuur hadden gebruikt. Dit ging bovendien gepaard met een verhoogde activiteit in de cortex cingularis, een hersengebied dat betrokken is bij onder andere het signaleren van conflictsituaties. Er werd in de huidige studie geen effect gezien van visolie op de onderzochte geheugenfuncties zoals uitvoerende taken, oriëntatie en alertheid.

Het gebruik van foliumzuur door de moeder tijdens de zwangerschap blijkt een specifiek hersengebied bij het nageslacht te kunnen beïnvloeden dat betrokken is bij het probleemoplossend vermogen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen