Rhodiola crenulate op grote hoogte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een extract van Rhodiola crenulate (rozewortel) leidt tot een beter behoud van de cognitie onder omstandigheden met een zuurstoftekort (hypoxie) zoals op grote hoogte.

Aan het onderzoek namen 39 gezonde proefpersonen deel. Elke deelnemer kreeg ofwel twee capsules (627 mg per capsule) rozewortelextract of een placebo 48 uur voor het uitvoeren van cognitieve testen tijdens omstandigheden met een normale zuurstofdruk (normoxie) en bij een zuurstoftekort (hypoxie).

Onder invloed van hypoxie verminderde significant de zuurstofsaturatie, de capaciteit van het kortetermijngeheugen en het werkgeheugen, cognitieve flexibiliteit, de aandacht en het executief functioneren (uitvoerende functies). Inname van het rozewortelextract ging de negatieve effecten van hypoxie op de zuurstofsaturatie, het werkgeheugen, de aandacht en uitvoerende functies tegen. Ook verminderde het extract symptomen gerelateerd aan hoogteziekte.

Blootstelling aan hypoxie leidt tot een verminderd cognitief functioneren waardoor de prestaties van bijvoorbeeld piloten en bergbeklimmers negatief worden beïnvloed. Suppletie met een rozewortelextract kan negatieve effecten van hypoxie op het brein verminderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen