Rozewortel-extract verlaagt glucosespiegel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toevoeging van een extract van Rhodiola rosae (rozewortel) verbetert de insulinegevoeligheid.

Voor het experiment werden rondwormen (C. elegans) gebruikt. De wormen kregen een glucose-oplossing toegediend om insulineresistentie te induceren. Vervolgens werd aan een deel van de wormen een rozewortelextract toegediend in verschillende concentraties.

Bij een concentratie van 200 mcg/ml van het extract nam de insulinegevoeligheid van C. elegans met meer dan 52% significant toe ten opzichte van rondwormen die niet met het extract behandeld werden. Het glucosegehalte bij de wormen daalde significant met 72% onder invloed van het extract. Toediening van het rozewortelextract verminderde bovendien significant de concentraties van vrije zuurstofradicalen met 37%. Dit ging gepaard met een verhoogde activiteit van de antioxidatieve enzymen superoxidedismutase (SOD), catalase (CAT) en glutathionperoxidase (GSH-Px) met respectievelijk 11%, 14% en 28%. De mRNA-expressie van specifieke genen betrokken bij de energiebalans, vetzuurmetabolisme, glucose-opname en ook de levensduur van de wormen nam eveneens significant toe.

Het extract bevat actieve plantenstoffen zoals salidroside, kaempferol, chlorogeenzuur en quercetine. Toediening van het extract verlaagt de glucosespiegel en verbetert het energiemetabolisme.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen