Sportsuppletie: vrouwen in onderzoek ondervertegenwoordigd

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het aandeel vrouwen in onderzoek naar sportvoeding en -supplementen is ver ondervertegenwoordigd. Ook wordt onvoldoende rekening gehouden met de stadia waarin een vrouw zich bevindt zoals een zwangerschap, pre- of postmenopauzaal. Dit heeft tot gevolg dat er weinig bekend is over de effecten van voeding en suppletie op het lichaam van vrouwelijke atleten.

Voor de literatuurstudie werden onderzoeken geselecteerd waarbij de toepassing van supplementen in de sport was onderzocht. Het betrof de evidence-based producten bèta-alanine, cafeïne, creatine, glycerol, nitraat/bietensap en natriumbicarbonaat. Er werden 1826 studies geselecteerd met in totaal 34.889 deelnemers.

In 34% van de studies was minimaal één vrouwelijke deelneemster vertegenwoordigd. Van het totaal aantal proefpersonen was slechts 23% van het vrouwelijke geslacht. Tot maximaal 8% van de onderzoeken werd uitsluitend uitgevoerd bij vrouwelijke atleten. In nog minder studies (tot 2%) werd specifiek gekeken naar sekseverschillen. In de meest onderzoeken werd het effect van suppletie op sportprestaties onderzocht. Het aandeel vrouwen in deze studies betrof 16%. In studies naar het effect van suppletie op de gezondheid, was het aandeel vrouwelijke atleten groter (35%). Bij 14% van de studies werd navraag gedaan naar de menstruatiestatus.

Zo’n 40% tot 100% van de vrouwelijke atleten gebruikt een of meerdere prestatiebevorderende supplementen. Vrouwen zijn echter fors ondervertegenwoordigd in onderzoeken naar sportsuppletie. Dit heeft tot gevolg dat onvoldoende bekend is over de effecten hiervan op de prestaties en gezondheid van vrouwen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen