Studenten gebaat bij probiotica

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Studenten zijn extreem gevoelig voor een verkoudheid. Dit komt doordat hun leven zich veelal afspeelt in kleine ruimtes met veel medestudenten op universiteiten en studentenflats. Dit gaat gepaard met een gebrek aan slaap en een druk sociaal leven. Om studenten te beschermen bleek een supplement met probiotica zinvol, zo blijkt uit een studie.

Er werden 231 studenten willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende 12 weken dagelijks een probiotica- of een placebopoeder. Het probioticasupplement bestond uit een type melkzuurbacterie (Lactobacillus rhamnosus) en Bifidobacterie (Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12). De studenten vulden een vragenlijst in waarmee luchtwegsymptomen en de invloed daarvan op de levenskwaliteit kon worden gemeten.

Studenten in de probioticagroep hadden met 2 dagen significant minder lang last van een verkoudheid. Bovendien was hun kwaliteit van leven significant beter tijdens een verkoudheid in vergelijking met de studenten in de placebogroep. Daarnaast werden in de probioticagroep significant minder lesdagen gemist.

De onderzoekers vermoeden dat suppletie met probiotica leidt tot een minder heftige reactie van het immuunsysteem.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen