Probiotica remmen gewichtstoename

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met probiotica kan de gevolgen van een vetrijk eetpatroon tegengaan. Dit blijkt uit een muizenexperiment dat uitgevoerd werd door Franse wetenschappers.

De wetenschappers verdeelden 27 mannelijke muizen van zes weken oud in drie groepen. De muizen kregen gedurende veertien weken standaardvoeding (controlegroep) of vetrijke voeding met of zonder probiotica. De probioticamix bestond uit vijf bacteriestammen: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lacobacillus salivarius en twee stammen van Bifidobacterie lactis. Wekelijks werd het lichaamsgewicht van de muizen gemeten. In week dertien werd het vetpercentage van de muizen gemeten. Tevens werden bloedmonsters verzameld.

De muizen die de vetrijke maaltijden kregen namen na zes weken significant meer in gewicht toe dan de muizen die standaardvoeding kregen. Suppletie met de probioticamix zorgde echter na tien weken tot een significant minder snelle gewichtstoename. In week twaalf waren de glucose- en insulinespiegels bij de muizen die vetrijke voeding kregen significant hoger dan bij de muizen in de controlegroep. Echter, de muizen die tevens de probiotica kregen hadden significant lagere concentraties dan de muizen die alleen de vetrijke voeding kregen. De wetenschappers zagen bovendien dat probioticasuppletie van invloed was op de expressie van genen die betrokken zijn bij de immuunrespons en ontstekingsreacties. 

Suppletie met Lactobacillen en Bifidobacteriën kan de metabole en inflammatoire effecten van vetrijke voeding verminderen, zo blijkt uit deze muizenstudie. Een eerdere studie liet zien dat de probioticamix een ontstekingsremmend effect heeft en bovendien het darmepitheel beschermt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen