Studie: luteïne in een beter opneembare vorm

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toediening van een complex van luteïne met fosfolipiden, het zogenaamde SLP-luteïne-complex, leidt tot een veel hogere plasmaconcentratie van de carotenoïde dan conventionele luteïne gebonden aan vetzuuresters zoals deze carotenoïde wordt aangetroffen in plantaardig voedsel (spinazie, andijvie, brandnetels, boerenkool en broccoli).

Aan de studie namen zes mannen en zes vrouwen deel in de leeftijd van 52 tot 65 jaar. Ze kregen gedurende tien dagen luteïne gebonden aan vetzuuresters of het SLP-luteïne-complex dat verkregen werd uit verrijkte eidooiers. SLP staat voor ‘solid-lipid particle’. Voor en na suppletie werd in het bloedplasma de luteïneconcentratie gemeten.

Het SLP-luteïne-complex leidde tot significant hogere plasmaconcentraties van de carotenoïde in vergelijking met de conventionele luteïne. Na tien dagen was er onder invloed van het SLP–luteïne-complex en de conventionele luteïne een toename van de plasmaconcentraties met respectievelijk 563% en 88%.

De hogere plasmaconcentratie die verkregen werd met het SLP-luteïne-complex weerspiegelt een betere absorptie van de stof in het maagdarmstelsel, zo stellen de wetenschappers. Het onderzoek was gefinancierd door het Amerikaanse bedrijf Verdure Sciences. Voor zover we hebben kunnen nagaan is SLP-luteïne-complex (nog) niet als supplement verkrijgbaar.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen