Suppletie met antioxidanten gunstig na botbreuk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Oxidatieve stress kan het herstel van botbreuken vertragen. Wetenschappers onderzochten daarom of suppletie met antioxidanten de oxidatieve stress en het herstel na een botbreuk verbeterde.
Vijfenvijftig mannen bij wie na een breuk een bot gefixeerd was, werden over 3 onderzoeksgroepen verdeeld. De eerste groep kreeg 15 dagen lang de standaard post-operatieve behandeling. Groep 2 en 3 slikte daarnaast respectievelijk 1 en 2 weken lang 300 mcg vitamine A, 10 mg vitamine E, 60 mg vitamine C en 75 mcg selenium. Na 1 en 2 weken werd in het bloed van de proefpersonen de concentratie van verschillende antioxidatieve enzymen (superoxidedismutase (SOD), glutathionreductase (GR)) en markers voor het botherstel (osteocalcine, alkalisch fosfatase) en oxidatieve stress (glutathion, (TBARS)) vastgesteld.
Na 1 week suppletie met antioxidanten was de concentratie TBARS significant gedaald en de activiteit van SOD en GR significant verhoogd. Na 2 weken suppletie was ook de osteocalcine- en GSH-spiegel en de activiteit van alkalisch fosfatase significant toegenomen.
Suppletie met de antioxidanten vitamine A, C en E en selenium na een botbreuk vermindert de oxidatieve stress en versnelt het botherstel. Antioxidanten zouden daarom volgens de auteurs onderdeel moeten gaan uitmaken van het standaard protocol na botchirurgie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen