Dik worden door vitamine D-tekort?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een tekort aan vitamine D is geassocieerd met een verhoogd risico van obesitas. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in de European Journal of Clinical Nutrition.

In de jaren 1996 tot 1998 werden voor het eerst gegevens verzameld van 1226 Spanjaarden. Vervolgens werden in de periodes van 2002 tot 2004 en 2005 tot 2007 opnieuw klinische gegevens verzameld van deze proefpersonen. Tijdens de tweede periode werd bij de deelnemers de vitamine D-spiegel bepaald.

De prevalentie van obesitas was tijdens de drie meetmomenten respectievelijk 28%, 36% en 40%. De prevalentie van een vitamine D-tekort (<50 nmol/L) was 35%. Zowel de aanwezigheid van obesitas aan het begin van de studie als het ontstaan van obesitas voor het tweede meetmoment werd niet beïnvloed door de vitamine D-spiegel. Wel hadden personen zonder ernstig overgewicht (BMI <30 kg/m2) en een lage vitamine D-status een significant verhoogde kans om in de daarop volgende vier jaren obesitas te ontwikkelen. Het risico van obesitas was bij deze personen verdubbeld, ook na correctie voor andere beïnvloedende factoren.

Al eerder werd een relatie gelegd tussen overgewicht en een slechte vitamine D-status. De resultaten van deze studie suggereren echter dat een lage vitamine D-spiegel een risicofactor is voor het ontstaan van obesitas. In eerdere studies werd obesitas als risicofactor van een slechte vitamine D-status gezien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen