Te dikke mensen gebaat bij meer bewegen en meer DHA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Te dikke mensen hebben een verhoogd risico van hart- en vaatziekten. Meer lichaamsbeweging en een hogere inname van het visvetzuur DHA kunnen op dit punt echter enig tegenwicht bieden. Dat blijkt althans uit de resultaten van een IJslandse studie. Het is echter wel duidelijk dat er, om het risico van hart- en vaatziekten te verlagen, de meeste winst valt te behalen met afvallen.
Het onderzoek betrof 324 deelnemers met overgewicht uit IJsland, Spanje en Ierland. Zij waren 20 tot 40 jaar oud en hadden een BMI tussen 27,5 en 32,5 kg/m^2.
Naast verschillende antropometrische metingen werden de bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten, waaronder de bloeddruk en de cholesterolspiegel, bepaald. Ook de omega 3-index werd vastgesteld. Deze index geeft het percentage EPA en DHA ten opzichte van het totale vetzurengehalte in de rode bloedcellen aan. Het is een marker voor de inname van omega 3-vetzuren over de afgelopen maanden. Daarnaast vond er een indeling plaats naar de mate van lichamelijke activiteit.
Van alle bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten bleken een verhoogd vetgehalte van het bloed (41%) en een verhoogde bloeddruk (32%) het meest vaak voor te komen onder de deelnemers. Een kleiner percentage van 12% vertoonde een verstoorde glucosestofwisseling. De BMI bleek hierbij het meest bepalend. Deze hield significant verband met de verhoogde risicofactoren voor hart- en vaatziekten, met uitzondering van die voor cholesterol (totaal, LDL en HDL). Degenen die lichamelijk het meest actief waren, bleken bij gelijke BMI echter een significant lagere vetmassa en een significant hoger gehalte van het gunstige HDL-cholesterol te hebben. Daarnaast hield een hoger DHA-gehalte in de rode bloedcellen significant verband met een lagere spiegel van het ongunstige LDL-cholesterol. Een dergelijk verband bleek echter niet te gelden voor de omega 3-index.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen