Toename spierkracht door acupunctuur

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een acupunctuurbehandeling verbetert de spierkracht. Het onderzoek werd uitgevoerd met de quadriceps (vierhoofdige dijbeenspier) bij recreatieve sporters.
Aan de studie namen 33 recreatiesporters deel waarvan 20 mannen en 13 vrouwen. De gemiddelde leeftijd was 25 jaar. De proefpersonen ondergingen in willekeurige volgorde drie behandelingen met tussentijds een week zonder behandeling. De interventies bestonden uit een acupunctuurbehandeling, een placebo-acupunctuurbehandeling (naalden werden op willekeurige plaatsen gezet) en een placebo-laserbehandeling (apparaat was niet ingeschakeld).
Aan het begin van de studie en na afloop van iedere behandeling werd de maximale spronghoogte en de maximale isometrische kracht (MIVF; statische kracht waarbij de spier kracht levert terwijl er geen beweging plaatsvindt) van de quadriceps vastgesteld.
Ten opzichte van de uitgangswaarde was de gemiddelde MIVF-verandering 47 Newton na een acupunctuurbehandeling, 20 Newton na een placebo-laserbehandeling en 29 Newton na een placebo-acupunctuurbehandeling. Het verschil tussen de acupunctuur- en laserbehandeling was significant. Er werd geen verandering waargenomen in de maximale spronghoogte en de gemiddelde krachtfrequentie. De onderzoekers concluderen dat een acupunctuurbehandeling zorgt voor een toename van de isometrische kracht in de quadriceps. Deze resultaten zijn niet alleen van belang voor sporters, maar kunnen ook in de revalidatie van nut zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen