Fittere spieren met glutathion

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met glutathion vermindert vermoeidheid van spieren na inspanning.

De wetenschappers voerden een experiment uit bij muizen en een crossoverstudie waaraan acht gezonde mannen deelnamen. De muizen werden in vier groepen verdeeld. Een groep inactieve muizen die dagelijks 5 µl per gram lichaamsgewicht glutathion kreeg, een groep inactieve controlemuizen, een groep actieve muizen die dagelijks eenzelfde hoeveelheid glutathion kreeg en een groep actieve controlemuizen. Na twee weken moesten de actieve muizen gedurende dertig minuten rennen in een tredmolen. In de humane studie kregen de mannen met gemiddelde leeftijd 36 jaar gedurende telkens twee weken dagelijks een placebo of een supplement met 1 gram glutathion. Vervolgens moesten ze op een fietsergometer gedurende een uur fietsen (40% van de maximale hartslag).

Uit het muizenexperiment bleek dat na inspanning normaliter de zuurtegraad (pH) in de spieren daalde, maar suppletie met glutathion kon deze verzuring significant tegengaan. Daarnaast leidde suppletie met glutathion bij de inactieve muizen tot een significante toename van het mitochondriële DNA met 53% en een significante toename van PGC-1alfa met 25%. PGC-1alfa speelt een rol bij de productie van mitochondriën in skeletspieren. Uit het humane experiment bleek dat suppletie met glutathion leidde tot significant minder lactaatproductie en significant minder spiervermoeidheid.

Suppletie met glutathion kan verzuring van spieren en daarmee vermoeidheid door inspanning tegengaan, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen