Trichlooretheen: onzichtbare oorzaak van Parkinson

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het giftige oplosmiddel trichlooretheen (TCE) kan naast kanker ook de ziekte van Parkinson veroorzaken. 

Wetenschappers van onder andere de University of Rochester Medical Center (VS) publiceerden een literatuurstudie over het verband tussen TCE en Parkinson.

TCE is een eenvoudig molecuul met zes atomen die koffie kan decafeïneren, metalen onderdelen kan ontvetten en kleren drogen. De kleurloze chemische stof werd voor het eerst in verband gebracht met parkinsonisme in 1969. Sindsdien werd in vier casestudies met acht personen een verband gelegd tussen beroepsmatige blootstelling aan TCE en Parkinson. Tevens toonde een epidemiologische studie dat beroepsmatige of hobbymatige blootstelling aan het oplosmiddel gepaard ging met een 500% verhoogd risico op het krijgen van de aandoening. Ook diverse dierstudies lieten een verband zien tussen TCE en Parkinson. Blootstelling aan de chemische stof induceerde pathologische kenmerken van de aandoening bij dieren. 

Hoewel in de Europese Unie het gebruik van TCE voor individuen is beperkt tot een concentratie van 0,1% en er ook grenzen zijn voor de beroepsmatige blootstelling aan de stof, is het milieu al wijdverbreid vervuild met TCE. TCE vervuilt de buiten- en binnenlucht en besmet het grondwater. De stof verdampt uit onderliggende grond en grondwater en komt huizen, werkplekken en scholen binnen. Ondanks de wijdverspreide verontreiniging zijn onderzoeken naar de invloed van TCE op de gezondheid beperkt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen