Verband tussen Roundup en autisme

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In het jaar 2025 leidt één op de twee kinderen aan autisme. Dit concludeert wetenschapper Stephanie Seneff van het vooraanstaande MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory in Cambridge (VS).

De laatste jaren verricht Seneff onderzoek naar het effect van voedingstekorten en toxines op aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en autisme. Haar nieuwste wetenschappelijke bevinding is opmerkelijk. Ze concludeert dat de herbicide glyfosaat (beter bekend als Roundup van Monsanto) verantwoordelijk is voor de explosieve stijging van het aantal autistische kinderen. Recente data laten een sterke correlatie zien tussen het gebruik van Roundup op gewassen zoals sla en soja en een toename van autisme. Bovendien komen de symptomen van autisme overeen met de verschijnselen van een glyfosaatvergiftiging. Kinderen met de aandoening hebben biomarkers die wijzen op een excessieve glyfosaatconcentratie, waaronder een tekort aan ijzer en zink, een lage sulfaatwaarde in het bloedserum, toevallen en mitochondriële defecten.

Een andere recente studie onderstreept de bevindingen van Seneff. Deze studie concludeert dat zwangere vrouwen die in een landelijke omgeving wonen waar veelvuldig pesticiden worden gebruikt, maar liefst 60% meer kans hebben op een kind met een autisme spectrumstoornis. Ook zijn in de moedermelk van Amerikaanse vrouwen uitzonderlijk hoge concentraties glyfosaat aangetroffen. De concentraties zijn gemiddeld duizend keer hoger dan de maximaal toelaatbare hoeveelheid in Europees drinkwater.

De herbicide wordt veelvuldig toegepast op maïs en soja en komt om deze reden in kleine hoeveelheden voor in frisdranken en snoepgoed dat gezoet is met maïssiroop. Ook chips en granen waaraan soja is toegevoegd bevatten kleine hoeveelheden van de herbicide. Maar ook de consumptie van een stuk bief of kip leidt tot inname van de herbicide, omdat de dieren gevoerd zijn met genetisch gemanipuleerde maïs en soja. Hoewel het om kleine hoeveelheden gaat, kan het stapelingseffect in het lichaam uiteindelijk schadelijk zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen